Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad rejtinga

Vrijeme je za rezanje plaća, dolazak MMF-a i promjene u Vladi

Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.12.2012.
u 09:06

Pad rejtinga na razinu smeća onemogućit će plasman državnih obveznica u inozemstvu, smanjit će se priljev novog kapitala, pojačati izvlačenje novca iz zemlje...

Dan nakon rušenja investicijskog rejtinga na razinu smeća, u Vladi ostaju pri svome da neće dodatno smanjivati plaće i mirovine, ali otvoreno je hoće li zatražiti sklapanje aranžmana s MMF-om. Također, pad rejtinga otvorio je i pitanje moguće rekonstrukcije Vlade, za čime, kaže potpredsjednik Vlade Grčić, nema potrebe.

No, reakcija HNS-a na pad rejtinga zvuči kao da ju je pisala opozicija, a ne stranka koja je glavni partner SDP-a u Kukuriku koaliciji. Pad rejtinga na razinu smeća onemogućit će plasman državnih obveznica u inozemstvu, smanjit će se priljev novog kapitala, pojačati izvlačenje novca iz zemlje i uvesti zemlju u novu negativnu spiralu iz koje će se Hrvatska sporo i teško izvlačiti, usprkos očekivanom ulasku u EU. Crveno svjetlo na inozemno zaduživanje države neće proći bez udara na standard građana i proračunskih korisnika, dok se u Vladi još uvijek nadaju da će biti dovoljno stati na loptu samo na izdatke za investicije. Ekonomisti očekuju da će u 2013. uslijediti daljnje rezanje plaća, moguće i mirovina, u odnosu na prijedlog iz proračuna, samo je pitanje hoće li se na taj potez Vlada odlučiti samostalno ili će to učiniti u suradnji s MMF-om.

Ekonomska diktatura

– Sve smo znali, nisu nam rekli ništa novo rušenjem rejtinga. Niti smo ljetos bili pozitivni, niti smo sada smeće. Bojim se da Vlada ne krene u ekonomsku diktaturu i ne počne provoditi mjere koje će nas odvesti u još dublju krizu – kaže Ljubo Jurčić kojemu se, primjerice, ne dopada najava da će se ići na hitnu prodaju Croatije osiguranja i promjenu Zakona o radu.

– Postat ćemo kolonija. Nama treba sustav u kojemu se isplati domaća proizvodnja, a ne rasprodaja – rezolutan je Jurčić i dodaje:

– Proračun je neodrživ. Prije ljeta morat će se rezati plaće, a do zime i mirovine – upozorava Jurčić. Ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek kaže da je pad rejtinga očekivan jer je Vlada pokušala drugu godinu zaredom ići s istom pričom, s proračunom koji se konsolidira samo na prihodnoj strani, uz obećanje da će povećati investicije.

– Bilo je jasno da u to neće više nikoga uvjeriti – ističe Švaljek i kaže da Vlada nema druge nego rezati plaće. – Nepotrebno se inzistira na dogovoru sa sindikatima, a dogovor o neisplati regresa i božićnice nije dovoljan. Mirovine ne treba dirati, ali nema puno argumenata za to da se ne diraju plaće iz proračuna – ističe Švaljek.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić odgovara na kritike da će se plaće smanjiti više od 2 milijarde kuna, te da nema potrebe za dodatnim rezovima.

Nije naša volja

– Trebali smo biti skromniji s rezervacijama za javne investicije. Da smo u tome smanjili proračun jednu do dvije milijarde kuna, ukupan bi pogled rejting-agencija bio drugačiji – ističe Grčić te pojašnjava da Vlada nije svojom voljom išla ispod razine fiskalnog pravila.

– Rezerve koje smo našli u 2012. bilo je teško naći u 2013. godini, koja je dodatno opterećena dubiozama iz prethodnog razdoblja. Linić je izvukao na površinu 20 milijardi kuna skrivenih dugova za brodogradnju, zdravstvo, umirovljenički dug i slično i zbog toga je došlo do povećanja javnog duga. Znali smo da će 2013. biti najteža fiskalna godina. Pokušavamo naći prostor da ne ugrozimo standard građana, a da istodobno održimo investicijsku aktivnost – kaže Grčić te odgovara Lovrinčeviću da nema potrebe za rekonstrukcijom Vlade.

– Znamo što treba napraviti. Neki dečki koji samo kritiziraju imali su priliku utjecati na to da reforme počnu ranije. Zašto nisu bili uporni kad su obnašali važne funkcije, već sada očekuju da ova Vlada odradi u godinu dana što prethodne nisu u petnaest godina – odgovara Grčić. Tek što je donijela proračun, Vlada će ga morati mijenjati jer pada u vodu njezin plan financiranja, prema kojemu je već u siječnju država trebala prodajom obveznica u inozemstvu prikupiti prve milijarde eura potrebne za financiranje deficita i refinanciranje dugova koji stižu na naplatu. HNB je izračunao da se iduće godine država planirati zadužiti 37,5 milijardi kuna, ali očito će morati kresati planove.

Nitko nije pošteđen

– Inozemno tržište je zatvoreno za zemlju s neinvesticijskim rejtingom, jer vas više neće pratiti ozbiljni investitori, već špekulanti. Država ne smije s takvima ulaziti u aranžmane i zaduživati se za 8 ili 9 posto kamate – ističe Švaljek. Banke imaju dodatne likvidnosti, ali usmjere li sav kapital državi tada privatnom sektoru neće ostati ništa. Pad rejtinga osjetit će i banke, kojima će također porasti cijena zaduživanja, ali i privatni sektor, koji će se morati boriti sa stigmom da dolazi iz države za koju rejting-agencije vjeruju da u skoroj budućnosti neće moći vraćati svoje dugove te bi je trebalo izbjegavati u širokom luku.

>>'MMF nije babaroga koju čekamo hoće li nas zgrabiti ili ne'

Komentara 86

Avatar pupoljak
pupoljak
10:01 16.12.2012.

Ma to je fino i u redu je reći smanjite poreze, ali kako? Od kud će se onda isplaćivati proračunski korisnici? Do sad je bilo zemi torbu i put Amerike po kredit i zato smo tu gdje jesmo. Došlo je vrijeme da ne možemo više servisirati niti kamate na kredite. I ti krediti su isključivo išli na plaće, mirovine i socijalu, gospodarstvo nije imalo od toga niti lipe. Više nema!!! Da bi se moglo koliko toliko odvajati za gospodarstvo treba rezati ove gutače proračuna i sa rezanjem njih može se onda otpušati dio novaca u gospodarstvo, sa porastom proizvodnje i izvoza može doći i do smanjenja poreza.

VO
vordag
12:35 16.12.2012.

Dva tri mjeseca nakon preuzimanja vlasti, Milanović je izjavio na HTV-u HRVATSKA NIJE U TAKO LOŠEM STANJU Da li se sjećate toga ?!!

DO
dodotatino
09:24 16.12.2012.

plače mogu i ukinut i opet će im faliti. Imate preko 300 agencija sa masu uhljebljenih kadrova. Uhvatite se u koštac sa uvoznim lobijem. I puno veća kontrola odlazaka u mirovinu a ne kupovati socijalni mir

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije